Waarom ik een vegan bakkerij ben begonnen.
Passie voor vegan taarten
Wat inspireerde mij om te starten?
Van Veganuary naar mijn eigen vegan bakkerij: Een droom die uitkwam.
Inleiding
Vijf jaar geleden begon ik aan Veganuary, een maand waarin je volledig plantaardig eet. Het leek me een leuke uitdaging, maar ik had nooit gedacht dat het mijn leven zo drastisch zou veranderen. Wat begon als een experiment, groeide uit tot een passie die mijn kijk op eten en bakken volledig op zijn kop zette. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een vegan bakkerij, maar mijn reis hiernaartoe was allesbehalve vanzelfsprekend.
In deze blog deel ik mijn verhaal: hoe ik van traditionele bakker naar vegan ondernemer werd, en waarom ik nooit meer terug wil.
Mijn start met Veganuary
Vijf jaar geleden besloot ik mee te doen aan Veganuary. De oproep om een maand plantaardig te eten sprak me aan, en ik wist vrijwel direct dat ik nooit meer terug wilde naar het eten van dierlijke producten. Wat ik niet had verwacht, was hoe makkelijk en fijn het voelde. Ik ontdekte nieuwe smaken, leerde anders koken en voelde me goed over de keuzes die ik maakte.
Aan het einde van de eerste week wist ik het helemaal zeker: ik kon en wilde niet meer terug naar dierlijke producten. Het idee dat mijn voeding zoveel impact had op dieren, het milieu en zelfs mijn eigen gezondheid, veranderde alles voor me.
Bakken zonder ei, boter en slagroom?
Wat mijn nieuwe levensstijl vooral een uitdaging maakte, was mijn werk. Ik was al bakker en had altijd geleerd dat goede taart en gebak onmogelijk zijn zonder boter, eieren en slagroom. Dat waren de basisprincipes die ik op school had geleerd.
Maar ik ben van nature nieuwsgierig en hield van experimenteren. Al snel ontdekte ik dat je helemaal geen dierlijke producten nodig hebt om de perfecte taart te bakken. Elke taart en ontdekking voelde als een overwinning, en mijn enthousiasme groeide met de dag.
Van bakker naar ondernemer
Twee maanden geleden wist ik dat ik iets voor mezelf wilde beginnen. Het was het perfecte moment om mijn passie voor vegan bakken te combineren met mijn droom om zelfstandig ondernemer te worden.
De keuze voor een vegan bakkerij voelde als een logische stap. Ik wilde niet alleen laten zien dat vegan taarten net zo lekker (of zelfs lekkerder!) kunnen zijn als traditionele taarten, maar ook andere mensen inspireren om bewuster te kiezen.
Wat maakt vegan bakken zo bijzonder?
Wat me vooral aanspreekt aan vegan bakken is de creativiteit. Het daagt me uit om nieuwe oplossingen te vinden en te experimenteren met ingrediënten waar ik vroeger nooit aan had gedacht.
Daarnaast zit er een verhaal achter elke taart. Het gaat niet alleen om smaak, maar ook om duurzaamheid, dierenwelzijn en bewustzijn. Wanneer klanten me vertellen hoe lekker mijn taarten zijn, voel ik me trots dat ik kan bijdragen aan een betere wereld – zonder concessies te doen aan smaak.
Een droom die werkelijkheid werd
Het openen van mijn vegan bakkerij voelt als een droom die uitkomt. Het combineert alles wat ik belangrijk vind: mijn liefde voor bakken, mijn overtuiging dat we beter voor de wereld moeten zorgen, en mijn wens om anderen te laten zien dat vegan eten toegankelijk én heerlijk kan zijn.
Als je ooit hebt overwogen om plantaardig te eten of bakken, kan ik het je alleen maar aanraden. Wie weet waar het je brengt – misschien wel net als bij mij naar een hele nieuwe toekomst.
Afsluiting
Mijn reis begon vijf jaar geleden met Veganuary, en ik had nooit verwacht dat het me zou leiden naar waar ik nu ben. Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd en voor de kans om mijn passie met anderen te delen.
Ben jij benieuwd naar de vegan taarten uit mijn bakkerij? Stuur een email of probeer zelf eens een plantaardig recept. Wie weet inspireert het jou ook om een stapje in de vegan richting te zetten!